Elisabet Höglund, född 29 augusti 1944 i Göteborg, är en svensk politisk journalist, bloggare, författare och tidigare tävlingscyklist med framgångar på nationell nivå. Efter att ha varit anställd på SVT blev hon senare frilansare.

Svenska mästerskap
Guld 1971 30 km tempo
Guld 1972 30 km tempo
Guld 1971 30 km tempo lag
Guld 1972 30 km tempo lag
Guld 1973 30 km tempo lag

Hon representerade IK Ymer i Borås för vilka hon även vann SM-guld i lag 1971, 1972 och 1973. De två första åren vann hon lagguldet tillsammans med Meeri Bodelid och Monica Bengtsson. 1973 vann hon lagguld tillsammans med Marja-Leena Andersson (f.d. Huhtiniemi) och Solvej Carlsson. Elisabet Höglund representerade svenska damcykellandslaget under perioden 1970-1975. Hon deltog bland annat på VM i Gap i Frankrike år 1972 och slutade på en hedersam 17:e placering och på VM i Barcelona i Spanien där hon slutade på 21:a plats.

Höglunds journalistiska bana började 1970 på lokaltidningen Västgöta-demokraten i Borås. 1977 flyttade hon till Stockholm, där hon började arbeta som bitr. pressombudsman på LO. Mellan 1981 och 1983 arbetade hon på Veckans Affärer som arbetsmarknadsreporter och värvades 1983 till Sveriges Televisions Aktuellt som arbetsmarknadsreporter. 1987 flyttade hon över till Rapport, där hon arbetade som ekonomireporter och politisk reporter fram till sommaren 1996, då hon tillträdde tjänsten som Europakorrespondent för Rapport i Bryssel. År 2000 återvände hon till Sverige och började arbeta på Rapport och Aktuellt igen. Under åren som Europakorrespondent bodde Höglund tillsammans med sin make i Waterloo. Hon har även arbetat med andra SVT-program, till exempel Uppdrag granskning, Reportrarna och Studio 24.

Sommaren 2008 arbetade Höglund som korrespondent i Mellanöstern med placering i Amman. Därefter slutade Höglund på SVT efter över 25 år och arbetar sedan dess som frilansjournalist.

Elisabet Höglund har under sommaren 2009 arbetat på Sveriges Radios kanaler P1 och P4, bland annat som programledare för Ring P1 och som intervjuare i P4-programmet Elisabet Höglund möter … Höglund var under 2008-09 krönikör på Expressen. Sedan november 2009 är hon krönikör på Aftonbladet.

Under hösten 2009 och vintern 2010 arbetade Elisabet Höglund som programledare i TV4-programmet ”Förkväll”.

Konstnär och författare
Vid sidan av sitt journalistiska arbete verkar Höglund både som konstnär och författare. Hon har hittills skrivit fyra böcker och har under stora delar av sitt liv arbetat som konstnär. Två av böckerna är riktade främst till kvinnor, då Höglund är intresserad av jämställdhetsfrågor. Hon vill dock inte kalla sig feminist.[5]

Den 12 oktober 2010 kom hon ut med sin självbiografi, En kvinna med det håret kan väl aldrig tas på allvar. I boken gör hon upp med hela sitt liv, alltsedan hon vid knappt fyra års ålder vistades på barnhem och blev svårt mobbad där. Mobbningen fortsatte fram till dess hon fyllde sexton år.

Elisabet Höglund har målat i olja sedan 12-årsåldern och har haft närmare 70 konstutställningar på olika platser i Sverige, bland annat i Stockholm, Göteborg, Västerås, Landskrona, Tällberg, Kungsbacka med mera.

Övriga aktiviteter
Under vintern 2009 deltog Höglund i TV4:s Let’s dance där hon dansade med Tobias Karlsson. De kom på 4:e plats i Let’s Dance. Hon har hittills tävlat tre gånger i På spåret tillsammans med Jesper Rönndahl. I säsong 24 som sändes 2013/2014 förlorade de i finalen mot Göran Everdahl och Helena von Zweigbergk. I säsong 25 som sändes 2014/2015 vann paret i finalen mot Filip Hammar och Fredrik Wikingsson med 32–26. De försvarade vinsten säsong 26 genom att vinna finalen mot Göran Hägglund och Anna Ekström med 39–31. Höglund och Rönndahls bästa match, poängmässigt, var i semifinalen av säsongen 2015/2016 då de samlade ihop 51 poäng i semifinalen mot Louise Epstein och Thomas Nordegren, vilket är ett av de bästa resultaten genom tiderna.

Höglund har beklagat det hon upplever vara ett kunskapsförakt som hon menar har präglat Sverige sedan mitten av 1980-talet i skolan, i samhället i övrigt, och inte minst i medievärlden.

Hon är en av deltagarna i Hela kändis-Sverige bakar 2017 i TV4.

Text från Wikipedia, bild från