Hej framtiden! Om en modebransch i förändring

Den nya tiden kräver att vi alla måste ställa om mot mer hållbarhet. Men knäckfrågan är: hur fortsätter vi att tjäna pengar samtidigt som att hållbarhet faktiskt handlar om mindre konsumtion? Vi har alla byggt in oss i affärsmodeller och system som i grunden främjar ett ohållbart leverne och samhälle – men hur bryter vi det samtidigt som vi skapar lönsamhet?

Det svarar jag på under denna inspirationsföreläsning som tar avstamp i nulägets klimatkris och hur bråttom vi faktiskt har – men också vilka fantastiska affärsmöjligheter som finns för de som vågar gå först. Föreläsningen utgår från modebranschen och butikshandel och innehåller lika delar trendspaning och bra exempel som mina egna erfarenheter och reflektioner.

———————

Hållbart mode – vad är det?

Är kläder ditt största intresse? Eller är det mer ett nödvändigt ont för att du inte får gå omkring naken? Oavsett, så är det vi har i garderoben något vi alla måste skapa ett tydligt förhållningssätt till.

Därför är det här föreläsningen som på ett enkelt och inspirerande sätt ger dig svaret på vad som är verkligt hållbart mode – och varför det oftast är något helt annat än vad vi lärt oss att tro. Dessutom: Vad ger ett plagg ett värde och är det sant att vi handlar mer och mer för varje år? Hur funkar egentligen modeindustrin och kan historien lära oss något? Och varför måste vi snacka mer om kreativitet än konsumtion? Allt det och mycket mer bjuds du på av Johanna Leymann som är en van föreläsare med över 15 års erfarenhet av hållbart mode. Johanna står bland annat bakom böckerna ”Slow fashion – din guide till hållbart och smart mode” och ”Klä barnen – växa, ärva, fixa, laga” (släpps april 2022), podden Slowfashionpodden och instagramkontot @johannaleymann.se. 2019 utsågs hon till Sveriges secondhand-profil.

Fotograf: Linnéa Jonasson Bernholm

Foto: Magnus Backe